BUZDAN KALELER; 80 Sayfa, Ekim ‘2009, İstanbul, ADA KİTAP
EFSANE; 80 Sayfa, Ekim ‘2009, İstanbul, ADA KİTAP
Selam Söyleyin Ay Işığına(öykü), Benim Kimsem Olsana(öykü), Sevgili Yaz Annem(deneme), Aşkarayan,(öykü) Bağbozumu(roman), Ay Zamanı(şiir)… gibi yetişkinlere yönelik kitaplarıyla tanıdığımız Şenol Yazıcı’dan iki de gençlik romanı okudum son günlerde. Yetişkin öykülerinde ve denemelerindeki güçlü kalemin gençlik yazınına da yönelmesi sevindirdi beni.
Gençlik; bildiğimiz gibi 11-14 yaş dediğimiz ilk gençlik ve 14-18 yaş dediğimiz gençlik dönemleriyle tanınır yazınımızda. Unesco tarafından bu yaş sınırı 25’e çıkarıldıysa da yazın dünyamız için hedef alınan kesim, 12 yaş ve sonrasıdır aslında.
Bu dönemde gençlerin sorunlarının başında ergenlik dönemi gelir: Bedensel ve duygusal gelişim; otoritelere karşı direniş: evde anneye babaya, okulda öğretmene karşı çıkışlar, bunun getirdiği sorunlar; anlaşılamama, sevilmediğini düşünme gibi durumlar; eğitim sistemimizin olumsuz etkileri; sınav kaygısı, not korkusu … bu yaşların ortak paydalarından sayılabilir.
Bu dönem gençliğine seslenen kitaplar da bu dönemin özellikleri düşünülerek yazılmış kitaplar olmalıdır. Bu kitaplarla yaşıtı başka gençleri kitaplar aracılığıyla tanıma, onların sorunlarını aşma biçimlerini görme; yalnız olmadığını fark edip empati kurabilme becerisi geliştirebilmelidir gençler. Ülkemiz gerçeği düşünüldüğünde de soran, sorgulayan, ülke gerçeğiyle yüzleşip sorunları tanıyan ve çözüm yolları arayan gençlik yetişmesinde çok büyük bir etkendir gençlik kitapları.
İşte Şenol YAZICI’nın Buzdan Kaleler adlı kitabı, ülkemiz gençliği düşünülüp sorunları göstermek ve sorgulamak üzerine kurulu bir gençlik romanı. Deprem gibi büyük bir felaketi atlatan, ailesiyle birlikte barınma, yaşama tutunma uğraşı veren bir çocuğun dünyasına yansıyan değişikleri çatı olarak almış. Bu arada yaşadığı örneklerden hareketle eğitim, sağlık sistemindeki bozuklukları, yetişkinlerin çıkarcı kimi yaklaşımlarını, bunların çocuklara yansımalarını da sorguluyor. Mavi adlı bir çocuğun çocukluk ve gençlik dönemlerini anlattığı bir günlükten yola çıkılarak kurgulanan kitap, bu yönüyle bakıldığında gençlere iyi birer rehber olacaktır.
Efsane adlı romansa, bir gezi kitabı. Gökçe adlı bir kız kahraman üzerinden kurgulanan romanda okur; Ankara, Aksaray, Pozantı, Tarsus, Mersin, Adana, Antakya, Kilis, Antep, Urfa, Harran, Midyat, Hasankeyf, Diyarbakır, Adıyaman, Nemrut Dağı ve Maraş’ı geziyor; bu yörelerde yaşanan efsanelerin, tarihi ve coğrafi özelliklerinin yanı sıra, günlük yaşamına da tanık oluyor. Bazen yörenin tarihsel yönünü tanıtmak amacıyla kullanılan ansiklopedik bilgilere yer verilmesi okuru sıksa da gezginleri tehdit eden bir cinayet girişimiyle heyecan ve gerilim katılan kitap, okunmayı fazlasıyla hak ediyor.
Yazarın, yetişkin kitaplarında görülmeyen öğretmenliği bu iki gençlik kitabında yer yer duyumsansa da, gençlik yazınına yeni giren Yazıcı’nın çok daha iyi ürünler vereceğinin habercisi bu kitaplar. Yetişkinlere yönelik yazılarındaki anlatım gücünü, insanı kavrama yeteneğini, özellikle de öykülerinde, şiirlerinde, denemelerinde kullandığı güçlü kalemini yeni girdiği bu alanda da başarıyla konuşturacağına inanıyorum
Aramıza hoş geldiniz Şenol Yazıcı! Nice güzel kitaplara…
Ayşe Yamaç,
çocuk ve gençlik yazıncısı, Aralık 2009 , Eskişehir