maviADA kültür Sanat dergisi,
2005 -20013 Bursa
Şenol Yazıcı'nın 2002'de kimse_SİZ dergisiyle başlayan dergicilik serüveni, 2013 güzüne değin İNTERNETTE ALIT YIL SÜREN DERGİYİ SAYMAZSAK BASILI OLARAK 30.sayı , 12 yıl sürdü. Aşağıdaki resimlere tıklayarak ayrıntılı öykülerini okuyabilirsiniz
EDEBİYAT DERGİLERİ NE İŞE YARAR
HER imece DERGİ, POSTMODERNİST kılığıyla YEREL KÜLTÜRLERİ yok etmeye, TEKTİPLEŞTİRMEYE soyunmuş ÇOKULUSLU YAYIN TRÖSTLERİNE karşı bir SAVAŞÇI, yereli aydınlatan, evrensele taşıyan BİR FENER, medyası olmayan bağımsız YAZANA,SANATÇIYA ışıklı dev bir bir PANO DUR; YAŞASIN KÜLTÜRÜMÜZ diye haykıran.
***
Her dergi arkası,dayısı olmayan sanatçının, yazarın, düşünenin ilgilisiyle, okuruyla yüzleşeceği, tekelleşmiş çok uluslu yayın tröstlerinin ve haramileşen yerel edebiyat ağalarının tüm engellerine karşın ürettiğinin reklamını yapacağı en inandırıcı, en sahici kendini sunup sınayabileceği bir aynadır.
Kuşkusuz , emek verenlerine bağlı olarak her dergi bir anlayış, bir gelenek, bir moda, bir iktidar mücadelesidir, ama daha önemlisi her dergi, küreselleşen dünyanın ezici, baskın kültürü karşısında yaşamak için son umutsuz mücadelesini veren engin köklerimizin, arkaik dönemin HİTİTLERİNDEN, SAKALARINDAN tut günümüzün çağdaşlık yolundaki Türkiye halklarına değin ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN son kalesi, kendini yiyerek ayakta durmaya çalışan Donkişotu, bugünü yarına, yereli evrensele taşıyan postmodernizmin karanlığına cılız da olsa inadına yanan SON FENERİDİR.
Kim ve ne olursa olsun imece bir dergiyi savunmayan, hele düşmanlık gösteren ya NOBELİ almış, yurtdışına otağ kurmuş doruktaki sanatçıdır ya da biraz aklı olan bir insan, düşünüp gören bir yazar, sanatçı değildir.
Ancak anlayan bilir… Ancak Anadolu’nun kadim tarihini ve eşsiz kültür harmanını, kendi küçük hayal gücüyle ve özlemiyle ve egosuyla çizdiği popülist varoluşundan öteye gören bilir.
maviADA DOSYA ÖNERİLERİ,
Öneri : Şenol Yazıcı
EDEBİYAT DERGİLERİ NE İŞE YARAR?
bir başka bakış açısı ya da derginin yararı
...
Zamanımızda çalakalem yazmaktan oluşan oluk oluk mürekkep sarfiyatına ve dolayısıyla gittikçe yükselen niteliksiz, süprüntü kitap seline karşı edebiyat dergileri okur testleriyle bir bent, bir set işlevi görebilir. Üreteni emek ve para kaybından, okuru da zaman kaybından koruyabilir.
Çünkü onların kitapları hatır gönül gözetmeden, doğru ve adil şekilde değerlendirmeleri gerekir, ve bu sayede yetersiz yeteneksiz bir yazarın kaleminden çıkma her kitap müsveddesi, satın almakla boş bir kafanın boş bir kesenin yardımına koştuğu her çalakalem yazı örneği, dolayısıyla yayınlanmış olan kitapların onda dokuzu acımasızca kırbaçtan, süzgeçten geçirilmelidir.
Böylelikle onlar halkın zamanını çalmak ve parasını aşırmak için yazar ve yayıncının sütre gerisinden el ele verip besledikleri alçak ve haysiyetsiz bir hoşgörüyle bu tür şeyleri cesaretlendirmek yerine yazma hevesini zaptu rapt altına alarak, hilekarlığa ve sahtekarlığa karşı koyarak görevlerini yapacaklardır.