top of page

maviADA kültür Sanat dergisi,

2005 -20013 Bursa

Şenol Yazıcı'nın 2002'de kimse_SİZ dergisiyle başlayan dergicilik serüveni, 2013 güzüne değin İNTERNETTE ALIT YIL SÜREN DERGİYİ SAYMAZSAK BASILI OLARAK  30.sayı , 12 yıl  sürdü. Aşağıdaki resimlere tıklayarak ayrıntılı öykülerini okuyabilirsiniz 

EDEBİYAT DERGİLERİ NE İŞE YARAR

 

HER imece DERGİ, POSTMODERNİST kılığıyla YEREL KÜLTÜRLERİ yok etmeye, TEKTİPLEŞTİRMEYE soyunmuş ÇOKULUSLU YAYIN TRÖSTLERİNE karşı bir SAVAŞÇI, yereli aydınlatan, evrensele taşıyan BİR FENER, medyası olmayan bağımsız YAZANA,SANATÇIYA ışıklı dev bir bir PANO DUR; YAŞASIN KÜLTÜRÜMÜZ diye haykıran.

 

***

Her dergi arkası,dayısı olmayan sanatçının, yazarın, düşünenin ilgilisiyle, okuruyla yüzleşeceği, tekelleşmiş çok uluslu yayın tröstlerinin ve haramileşen yerel edebiyat ağalarının tüm engellerine karşın ürettiğinin reklamını yapacağı en inandırıcı, en sahici kendini sunup sınayabileceği bir aynadır.

 

Kuşkusuz , emek verenlerine bağlı olarak her dergi bir anlayış, bir gelenek, bir moda, bir iktidar mücadelesidir, ama daha önemlisi her dergi, küreselleşen dünyanın ezici, baskın kültürü karşısında yaşamak için son umutsuz mücadelesini veren engin köklerimizin, arkaik dönemin HİTİTLERİNDEN, SAKALARINDAN tut günümüzün çağdaşlık yolundaki Türkiye halklarına değin ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN son kalesi, kendini yiyerek ayakta durmaya çalışan Donkişotu, bugünü yarına, yereli evrensele taşıyan postmodernizmin karanlığına cılız da olsa inadına yanan SON FENERİDİR.

 

Kim ve ne olursa olsun imece bir dergiyi savunmayan, hele düşmanlık gösteren ya NOBELİ almış, yurtdışına otağ kurmuş doruktaki sanatçıdır ya da biraz aklı olan bir insan, düşünüp gören bir yazar, sanatçı değildir.

Ancak anlayan bilir… Ancak Anadolu’nun kadim tarihini ve eşsiz kültür harmanını, kendi küçük hayal gücüyle ve özlemiyle ve egosuyla çizdiği popülist varoluşundan öteye gören bilir.

 

maviADA DOSYA ÖNERİLERİ,

 

 

Öneri : Şenol Yazıcı


EDEBİYAT DERGİLERİ NE İŞE YARAR? 

bir başka bakış açısı ya da derginin yararı
...
Zamanımızda çalakalem yazmaktan oluşan oluk oluk mürekkep sarfiyatına ve dolayısıyla gittikçe yükselen niteliksiz, süprüntü kitap seline karşı edebiyat dergileri okur testleriyle bir bent, bir set işlevi görebilir. Üreteni emek ve para kaybından, okuru da zaman kaybından koruyabilir.

 

Çünkü onların kitapları hatır gönül gözetmeden, doğru ve adil şekilde değerlendirmeleri gerekir, ve bu sayede yetersiz yeteneksiz bir yazarın kaleminden çıkma her kitap müsveddesi, satın almakla boş bir kafanın boş bir kesenin yardımına koştuğu her çalakalem yazı örneği, dolayısıyla yayınlanmış olan kitapların onda dokuzu acımasızca kırbaçtan, süzgeçten geçirilmelidir.

 

Böylelikle onlar halkın zamanını çalmak ve parasını aşırmak için yazar ve yayıncının sütre gerisinden el ele verip besledikleri alçak ve haysiyetsiz bir hoşgörüyle bu tür şeyleri cesaretlendirmek yerine yazma hevesini zaptu rapt altına alarak, hilekarlığa ve sahtekarlığa karşı koyarak görevlerini yapacaklardır.

maviada sloganı

maviada sloganı

DİRENİRSEN UMUT AŞKIN YELKENİDİR; YAPAYALNIZ ve TAŞTA DA BÜYÜR... Şenol YAZICI, (1 Ocak 2006 (maviADA'NIN ÇIKTIĞI GÜNLERDEKİ ANADOLU DERGİLERİNİN DURUMUNU OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)

maviADA dergi_1._sayı.jpg

maviADA dergi_1._sayı.jpg

maviADA KÜLTÜR SANAT Edebiyat Dergisi 2006 Ocak, Üç aylık dergi, 20x28 , 60 sayfa KENDİ RÜZGARINI DA YARATAN VARDIR, HEM DE EL KAPILARINDA DİLENMEDEN... maviADA o ONURUN ÖRNEĞİ OLMAYA ÇALIŞTI...

maviADA 2013 SANAT ÖDÜLLERİ

maviADA 2013 SANAT ÖDÜLLERİ

SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN BAKINIZ

maviADA 24.jpg

maviADA 24.jpg

öZGÜN KAPAKLARIYLA HER ZAMAN GÖZ ALICIYDI.

maviADA 25.SAYI

maviADA 25.SAYI

Yarışma sonuçlarının duyurulduğu sayıydı. Sonuçları görmek isterseniz

maviADA  23.SAYI

maviADA 23.SAYI

maviADA 22.SAYI

maviADA 22.SAYI

maviADA 20.SAYI

maviADA 20.SAYI

maviADA 19.SAYI

maviADA 19.SAYI

maviADA 18.SAYI

maviADA 18.SAYI

maviADA dergisi bu sayıda Yalova'da Yalova belediyesiyle işbirliğiyle yaptığı üç gün süren on yazarın konuk olduğu etkinliğe yer verecekti.

maviADA 17 SAYI

maviADA 17 SAYI

m16.jpg

m16.jpg

16. SAYI ARTIK GENÇLİKTEN OLGUNLUĞA GEÇMİŞ BİR DERGİNİN UMUR GÖRMÜŞ YÜZÜYDÜ... HER GEÇİŞ BİR KIRILMADIR; YA AŞACAK... YA DA AŞACAK... O ÇÜNKÜ BİR MAVİADA, SOYLULUK CESARET VE ETİĞİN ÜLKESİ..

maviADA 16.SAYI

maviADA 16.SAYI

maviADA14.SAYI

maviADA14.SAYI

maviADA 13.SAYI

maviADA 13.SAYI

maviADA 12.SAYI

maviADA 12.SAYI

12.SAYI KARLI BİR KIŞ GÜNÜNDE UZAK ÜLKELERE DÜŞÜNÜLMÜŞ, HÜZNE SARAN AMA ASLA YILMAYAN BİR YOLCULUĞUN ÇIKIŞ DÜDÜĞÜYDÜ...

maviADA 11.SAYI

maviADA 11.SAYI

maviADA 10.SAYI

maviADA 10.SAYI

MAVİ, gerçekte sayrılığa düşen yorgun ruhların özlediği bir renktir, yani psikolojik olarak ne anlam yüklerseniz odur: bizim mavimiz, asalet, cesaret ve saygınlık... içeriyordu...en azından içersin istiyorduk.

maviADA 9.SAYI

maviADA 9.SAYI

maviADA 8.jpg

maviADA 8.jpg

Zülfü LİVANELİ'nın de katılımıyla giderek güçlenen dergi daha geniş alanlara yayılıyordu.

maviADA 7.SAYI

maviADA 7.SAYI

maviADA 6.jpg

maviADA 6.jpg

"güneşe dokunmak" dosyası KENDİ KABUĞUNDA VAROLMA MÜCADELESİ VEREN SANATÇIYI ÖNCELİYORDU.. O KADAR İLGİ GÖRDÜ Kİ YENİ SAYIDA DA YER VERİLDİ.

maviADA 5.jpg

maviADA 5.jpg

2007 YE MERHABA DERKEN, ARTIK maviADA BİR KÜÇÜK ORDUYDU...

maviADA 4.jpg

maviADA 4.jpg

4. SAYI ÖYKÜ DOSYASI, Şenol YAZICI,Can DÜNDAR, Ece TEMELKURAN, Ayşe KİLİMCİ, Yaşar MİRAÇ...

maviaDA 2.jpg

maviaDA 2.jpg

maviADA 2. SAYI, edebiyatımızın "en çocuk" alanına girdi. kıyasıya pazar savaşlarının yaşandığı, çıkar ve baskı gruplarının koyduğu uydurma kurallar ya da kuralsızlık nedeniyle daha çokkk çocuk kalacak ve dünya edebiyatının gerisinde nal toplayacak görünen "çocuk edebiyatı çıkmazında" ülkenin alanında en çok adı duyulanları vardı.

maviADA 2002DEN 2014E DEĞİN,,,

maviADA 2002DEN 2014E DEĞİN,,,

maviADA DERGİSİ BU SÜREÇTE ÜYELERİNE KİTAPLAR YAPTI, ETKİNLİKLERE TAŞIDI, YARIŞMA DÜZENLEDİ, OKULLARA KİTAP YARDIMI YAPTI... Onu anlatmaya bile gerek yok, onlarca insanın alınteri, emeği, gönüllü sevdasıyla yılda bir kez açan çiçekler gibi ölümüne tutku bir dergi maviADA... Elbet damdan düşenlere anlatılacak bir öyküdür ...Ötekilere delilik gelse de.

bottom of page